top of page

סוגי הטיפול

 

טיפול פרטני במשחק

טיפול במשחק  (play therapy)  היא שיטת טיפול פסיכולוגית ותיקה, בה נעשה שימוש בצעצועים ובמשחק ככלי להבנת נפשו של הילד, והיא מתאימה לילדים צעירים (בגילאים שנתיים עד תחילת בית ספר יסודי).

בטיפול במשחק, משתמשים בתהליך המשחקי של הילד ובתכנים שעולים במהלכו כדי לסייע לילד להתמודד במצבי היומיום עם קשייו ולהגיע לשיפור בתפקודו הרגשי, הקוגניטיבי והחברתי.

בטיפול, הילד מוזמן לבחור מתוך שלל המשחקים הרבים שבחדר, והוא זה שמוביל את המשחק. המטפל כל הזמן מאזין לתכנים המועלים ומגשש דרכו לעולמו הפנימי של הילד. המטפל הוא שותף פעיל במשחק, אך מובל על ידי הילד. הטיפול מתקיים על ידי מתן שיקופים, הסברים, שאילת שאלות והתבוננות רגשית. 

זהו כלי טיפולי בו הילד זוכה להקשבה ולסביבה מקבלת ומשמעותית שתאפשר לו התבוננות מעמיקה ונטולת שיפוטיות והכוונה בעולמו הפנימי. באמצעות הטיפול מתעצב ומתחזק דימויו העצמי של הילד, משתפרת היכולת לנהל  קשרים חברתיים, הילד מעבד את חוויות היום-יום ובהדרגה לומד כיצד להיות מודע לעצמו, ליכולותיו ולקשייו.

טיפול דיאדי- הורה ילד

טיפול דיאדי, הנקרא גם טיפול הורה ילד, הוא טיפול הנערך לילדים בגילאי הינקות והילדות המוקדמת, כשבחדר הטיפול נמצאים יחדיו: ילד, הורה ומטפל, ובכל טיפול (בדר"כ) נוכח הורה אחר במהלך הטיפול.

השהות המשותפת בשלישייה (מטפל, הורה וילד) מאפשרת הבנה עמוקה יותר על יחסי ההורה והילד, ומאפשרת גם התערבות והדרכה בו במקום. טיפול דיאדי עוזר מאוד בהתמודדות עם קשיים שונים ומסייעת להורים להבין טוב יותר ילדם, וכיצד ניתן לעזור לו.

הטיפול הדיאדי מלווה גם במפגשי הדרכת הורים, בהם הילד אינו נוכח, בהם ניתן לעבד ולהבין את שנעשה במפגשים.

הדרכת הורים

הדרכת ההורים מלווה לעיתים טיפול דיאדי או פרטני, אך לעיתים הורים מגיעים רק להדרכה ללא טיפול בילד. המחשבה מאחורי גישה זו, היא שהילד הוא חלק בלתי נפרד מהוריו, הם אלו שמטפלים ומחנכים אותו, ועל ידי יצירת שינוי בסביבה הביתית, ניתן להביא לשינוי בהנהגות ובמצבו הרגשי של הילד. האופן בו יהיו ההורים קשובים לילדם ויצליחו להיענות לצרכיו בדרך רגישה ומותאמת, כמו גם יכולתם להציב גבולות, לחנך, לפרש ולתווך לילדם את העולם, כל אלו ישפיעו על אישיותו, אופיו, דימויו העצמי ותחושת המסוגלות שלו.

הורים פונים להדרכה הורית מסיבות רבות ומגוונות. התמודדויות הנוגעות לגידול ילדים, לדוגמא: גמילה, גבולות, קשיי ויסות, קנאת אחים וכו' וכן בעקבות שאלות על תפקודם כהורים, פערים בתפיסה בין ההורים וכד'. בעצם בכל מצב בו ההורים חשים כי הם זקוקים לעזרה בהבנת ילדם וזקוקים לכלים להתנהלות נעימה יותר בבית.

הדרכת הורים פסיכולוגית, נקראת גם "עבודה טיפולית עם הורים", והיא שונה מהדרכת הורים אשר ניתנת על ידי אנשי מקצוע אחרים אשר לעיתים מסתפקים במתן המלצות. העבודה הטיפולית מכוונת לקשר שבין הורה וילד, ולוקחת בחשבון את שני הגורמים בקשר זה- הילד, על מאפייניו ההתפתחותיים והרגשיים, וההורה, על ההיסטוריה האישית שלו, אמונותיו ומחשבותיו. הטיפול יתמקד במפגש בין שני אלו בתוך הקונטקסט המשפחתי והתרבותי.

טיפול DIR  לילדים על הספקטרום

מודל ה-DIR הוא מודל מקיף לטיפול בילדים עם בעיות התפתחותיות ורגשיות שונות, ולקויות על הקשת האוטיסטית בפרט. גישה זו התפתחה מתוך הבנת החשיבות של יחסי האנוש והרגש הנלווה אליהם להתפתחות. המודל מבוסס על חקירת היחודיות של כל ילד וילד, הבנת תהליכי העיבוד והפרופיל החושי של הילד, התפקוד השפתי והבנת השפה, ואיך הילד מתנהל בתוך קשר. מתוך הבנה זו נבנית תכנית טיפולית מתאימה לילד ולמשפחה.

מרכיב ה-Floor time הוא מרכיב הליבה של המודל ומטרתו המרכזית היא להביא את הילד לתוך קשר מהנה ומתמשך עם ההורה/המבוגר המשמעותי באמצעות התחברות אל מוקדי העניין וההנעה הרגשית של הילד, ותוך הבאה בחשבון של צרכיו הייחודיים. בטיפול, באמצעות משחק והנאה משותפת, המטפל וההורה בשותפות, לומדים כיצד להתאם את עצמם אל השלב בו הילד נמצא ואל צרכיו התחושתיים- רגשיים, ובכך מסייעים לו להתקדם בשלבי ההתפתחות.

bottom of page